SISTEME DE SECURITATE

 • Un sistem de securitate cuprinde un ansamblu de masuri care se completeaza cu altele.
 • Valoarea unui sistem de securitate se masoara in punctul sau cel mai slab.
 • Un sistem de securitate trebuie sa reduca la minim timpul de interventie al apararii si sa intarzie cat mai mult timpul de agresiune.
 • Riscurile trebuie sa fie grupate, iar secretele fractionate.
 • Orice sistem de de securitate trebuie sa contina cel putin un element de surpriza pentru agresor.

 

SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO (CCTV)

Un sistem complet de supraveghere video contine:

 • Inregistratorul digital – DVR

DVR-ul este componenta sistemului de supraveghere video care se ocupa cu receptarea imaginilor de camerele de supraveghere video si stocarea acestora. Pentru ca imaginile obtinute de la camerele de supraveghere video sa fie memorate DVR-ul foloseste un hard disk.

 • Mediul de stocare al imaginilor – HARD DISK

Hard Disk-ul este memoria volatila a sistemului. In functie de capacitatea hard disk-ului DVR-ul pastreaza imaginile pe o perioada cat mai lunga (250 Gb, 320 Gb, 500 Gb, 1 Tb, 2 Tb, etc..)

 • Camerele de supraveghere video analogice

Camerele de supraveghere video sunt folosite pentru a obtine imagini dintr-o anumita zona ce se doreste a fi supravegheata.

In functie de locul de amplasare pot fi de interior sau exterior, iar in functie de rezolutie pot fi:

– rezolutie mica (sub 400 linii TV )

– rezolutie medie (intre 420 si 500 linii TV)

– rezolutie inalta (peste 520 linii TV)

 • Surse alimentare tensiune

Camerele de supraveghere necesita alimentare, iar majoritate necesita 12V DC, insa exista si 24V AC si chiar 220V AC.

Sursele de alimentare : se pot achizitiona cate o sursa pentru fiecare camera de supraveghere, sau o singura sursa comuna pentru toate camerele din sistem.

De asemenea, este recomandata o sursa cu modul de incarcare pentru acumulator sau folosirea unui UPS, pentru a asigura o autonomie in cazul intreruperii tensiunii electrice.

 • Mediul de transmisie al semnalelor – cablurile

Cel mai intalnit cablu folosit transmisia semnalului video, in instalarea sistemelor de supraveghere video este cablul coaxial, insa distanta maxima recomandata este de maxim 100m.

Alte cabluri folosite la sistemele de supraveghere video sunt cablurile FTP si UTP, care au avantajul de a aduce semnalul video de pana la 1500 m folosind adaptoare active.

Pentru transmisia energiei electrice (alimentarii) se folosesc cabluri elecrtrice de diferite dimensiuni : de la cablu electric de 0.5mm2 pana la 2mm2, in functie de tensiunea folosita.

 • Conectori, mufe, adaptoare – mufe BNC, Video Balun pasivi sau activi.

Pentru cablul coaxial este nevoie de mufe BNC speciale pentru tipul cablului (RG59,RG6, etc.), care la randul lor pot fi: mufe BNC cu sertizare, mufe BNC cu filet, mufe BNC cu F, cu lipire, etc.

Pentru cablul FTP sau UTP se folosesc adaptoare numite video balun care pot fi pasive sau active.

 

SISTEM DE ALARMARE LA EFRACTIE :

Un sistem complet de alarma la efractie contine :

 • Centrala de alarmare contine un sistem de operare propriu ce permite controlul intregului sistem din tastatura de comanda sau care permite chiar si conectarea si administrarea prin Ethernet cu ajutorul smartphone-urilor.
 • Tastatura de comanda si control de tip LED sau LCD sau chiar Touchscreen, permite armarea si dezarmarea sistemului, programarea centralei, indica starea sistemului si permite afisarea istoricului de evenimente.
 • Detectoare de miscare, prezenta (PIR) pot fi atat pentru interior cat si pentru exterior. Uele dintre acestea permit posibilitatea reglarii sensibilitatii de detectie, astfel incat pot fi cu imunitate la animale sau la perturbatii electromagnetice.
 • Detectoare de geam spart : prin analizarea spectrului audio si infrasunetelor, sunt special destinate detectarii spargerii geamurilor sau zgmotoului produs de taierea acestuia.
 • Detectoare de soc sau de vibratii sunt in mare masura cu sensibilitate de detectie reglabila, ele fiind destinate protejarii incintelor gen tezaur sau camere speciale din incintele institutiilor bancare sau protejarii caselor de bani, tablourilor sau altor obiecte de valoare care pentru a fi sustrase necesita manevre de lovire sau bruscare.
 • Contactele magnetice sunt folosite pentru protejarea usilor si a ferestrelor, fiind instalate in punctele de acces vulnerabile.
 • Sirenele de interior sau de exterior permit vizualizarea starii de alarma a sistemului, avertizarea facandu-se atat acustic cat si optic. Este necesara montarea sirenelor de avertizare in locuri cat mai vizibilie, si cu un acces la ele cat mai dificil pentru a descuraja orice tentativa de sabotaj.
 • Modulele de comunicatie la distanta (apelator telefonic, comunicator GPRS, modul IP) permit prin intermediul acestora ca alarmele sa fie transmise la un dispecerat de monitorizare sau pe telefonul mobil al proprietarului.
 • Acumulatorii mentin sistemul in functiune dupa intreruperea energiei electrice pentru o perioada determinata de timp, care depinde foarte mult de numarul de elemente de detectie instalate. Tocmai de aceea este recomandata o revizie perioadica a acestor componente pentru a evita o oprire accidentala a sistemului in cazul unei pene de curent.